Snemalca poslali na bob stezo

Slovo od Skandinavije. Tri prestolnice. Tri olimpijska mesta. Spoznavanje dobrih trajnostnih praks, pa seveda čudovita narava in tudi nekaj miganja. Po smučanju še bob!
Ciril, Toli in druščina so se iz Kopenhagna v Malmö, torej na Švedsko, odpravili prek Oresundske ožine. Mogočna kombinacija mostu in podvodnega predora je navdušila ekipo, ki se je ob čudoviti švedsko-norveški obali odpeljala v Oslo. V norveškem glavnem mestu, to je leta 1952 gostilo zimske olimpijske igre, je Ciril z našo zgodbo seznanil predstavnika domačega olimpijskega komiteja. Norvežani se, tako kot mi, še kako dobro zavedajo, da so vrhunski športniki lahko najboljši ambasadorji, zgled ter »medij« prek katerih se najširšo javnost učinkovito osvešča o za naravo in družbo relevantnih temah.
Če je na olimpijskih igrah v Oslu leta 1952 nastopilo samo pet Slovencev, pa jih je v Lillehammerju dvainštirideset let kasneje kar dvaindvajset. Jure Košir čigar smučarski izziv je Ciril opravi na Copenhillu in Katja Koren sta na slalomišču v Hafjellu osvojila slalomski bron. Slabih osemindvajset let kasneje je olimpijsko strmino zelo hitro presmučal Tomaž, AMZS-jev član naše ekipe. Always good times! Pa ne samo na smučišču, ampak tudi na bob stezi, kjer je užival naš snemalec. Vse najboljše, Marko! Iz Osla se je naša ekipa znova odpeljala na Švedsko, v Stockholm. V mestu, ki je poletne olimpijske igre gostilo leta 1912, se je Ciril morda spomnil tudi na Nikove jezikovne nasvete iz prvega Studia Triglav. Švedščina? Nik prvi, da se je bo naučil v petih tednih. »Učenje jezika je šport!« je nagovor v enem izmed priročnikov, ki je navdušil Nika. Tudi tebe? Pridruži sem mu v You Tube nadaljevanki Šved naj bö!
Medtem ko smo se z Nikom lotili švedščine, pa Cirila že čaka ruščina. Привет!  

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.