S »pancarji« na avtobus in s smučmi v dolino

Medtem ko je za Cirilom in druščino že 5000 kilometrov dolga pot na kateri širijo zgodbo o izginjanju Triglavskega ledenika, si je Nik »deželo Tolija« ogledal z balona. Z ekipo izkušenih balonarjev se je dvignil 4000 metrov nad morje, občudoval naše bele vrhove Julijskih Alp in pristal na Pohorju. To prve dni novega leta ni bilo dovolj belo in predvsem hladno, da bi Pohorci lahko ustrezno pripravil smučišče s ciljno areno nad Mariborom. Prihajajoči vikend bo tako tradicionalno tekmovanje alpskih smučark za svetovni pokal - Zlato lisico - še tretjič zapored gostila bolj hladna in zasnežena Kranjska Gora.
Lisičke so na Gorenjskem prvič tekmovale leta 1976 in nato še leta 1988, 1991, 2007, 2012, 2014, 2018, 2020 in 2021. Razlog je bil vedno enak - pomanjkanje snega v Mariboru! V desetih letih (2012 – 2022) bo torej več kot polovica štajerskih tekem organiziranih »v gosteh«. Jasen pokazatelj, da so »krivec« vse hitrejše in občutnejše podnebne spremembe. Da so se razmere na Pohorju v zadnjih letih zelo spremenile je Niku potrdila tudi tokratna gostja Studia Triglav na prostem, Katja Koren Miklavc.
Bronasta slalomistka iz Lillehammerja 1994 ter srebrna lisička natanko leto dni kasneje v Mariboru se še dobro spominja s snegom bogatih in mrzlih zim na priljubljenem mariborskem smučišču do katerega se lahko iz mesta pripeljemo kar z mestnim avtobusom. Pa bo še dolgo tako? Dejstvo je, da je segrevanje ozračja in s tem izginjanje zim na nižje ležečih smučiščih posledica naših, človeških aktivnosti. Podnebne spremembe torej lahko upočasnimo samo ljudje. Z zgledom in osveščanjem, kot poudarja tudi Katja, predvsem najbližjih. Ker ti nam zaupajo in nam bodo zato sledili. Izberite in naredite torej prvi korak in sprožite val sprememb. Skupaj zmoremo!

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.