St. Petersburg in Moskva

Mrzli in čudoviti so kotički St. Petersburga in Moskve. Brez besed je ostal celo Ciril. Zaradi mraza ali lepote ruskih biserov?
St. Petrsburg, nekoč Leningrad in še prej Petrograd, velja za kulturno prestolnico Rusije. Leži na strateško pomembnem mestu, kjer se reka Neva deltasto izliva v Finski zaliv. Dobesedno in simbolično gre torej za rusko okno v Evropo. Navdihovalo je Puškina, Dostojevskega in Čajkovskega, dandanes pa na kulturno-zgodovinski turi po drugem največjem ruskem mestu brez besed ostajajo številni turisti. Mesto pa je tudi športno, malce tudi olimpijsko. Leta 1980, ko je poletne igre gostila Moskva, so v St. Petrsburgu izpeljali del olimpijskega nogometnega turnirja. Vrhunski reprezentančni nogomet se je v tem ruskem mestu ob Baltskem morju znova igral lani, ko so gostili eno tekmovalno skupino evropskega prvenstva ter eno četrtfinalno tekmo. Poleg nogometa, ponos mesta je Nogometni klub Zenit, meščani uživajo še v vrhunski košarki, odbojki in hokeju na ledu.
Enako, kar se športa tiče, velja za Moskvo, kjer kraljuje CSKA. Ta je eden izmed simbolov športne Rusije in je bil v času Sovjetske zveze hkrati močan steber takratnega režima. Le-ta je močno vplival tudi na olimpijsko zgodovino. Poletne igre v Moskvi leta 1980 so namreč bojkotirale ZDA in nekateri njihovi zavezniki. V takratni jugoslovanski olimpijski ekipi je mesto našlo enajst Slovencev. Najuspešnejša sta bila atlet Rok Kopitar in plavalec Borut Petrič. Celjan in Kranjčan sta si zagotovo so ogledala vsaj nekaj znamenitosti mesta in se, tako kot Ciril, morda popeljala tudi z metrojem ter uživali v izgledu posameznih postaj. Vsaka izmed njih je unikatna, pravzaprav gre za svojevrstne galerije. Se je Ciril ustavil na postaji Sportivnaya, ki ima olimpijski izgled?

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.