Naši koraki štejejo in se seštevajo

Izginjanje ledenikov je kompleksen globalni problem, parcialnih in enostavnih rešitev pa ni. Toda to ne pomeni, da problem ni moj, tvoj, naš. Ter da jaz, ti in mi ne moremo storiti ničesar. Prav nasprotno. Lahko. In moramo. Na vsakem koraku. Doma, na poti, ko se rekreiramo in prehranjujemo. V vsakdanjem življenju. Si za trajnostni olimpijski izziv? Sprejmi ga in naredi prvi korak!

Olimpijski koraki

OLIMPIJSKO V GORE

Slovenci gremo radi v hribe. Ne glede na letni čas, vreme in temperature. Čeprav smo »kaveljci in korenine« pa se do izhodišč, tudi na zaščitena področja narodnih parkov, (pre)pogosto odpravimo z avtomobilom in izbiramo najbolj popularne cilje. Že uporaba javnega transporta in pa pogostejša izbira skritega lokalnega kotička, ki nam je dosegljiv peš, je lahko vaš nov pomemben korak. Sprejmi izziv!

OLIMPIJSKA ENERGIJA

20 do 25 % vseh izpustov toplogrednih plinov predstavlja proizvodnja toplote in električne energije? Že s preprostimi dejanji lahko marsikaj spremenimo. Z bolj premišljeno uporabo mobilnega telefona in ostalih elektronskih naprav (igralne konzole, tablice, …), naprimer. Hvaležna pa nam ne bo zgolj narava, pač pa tudi naše lastno zdravje. Bolje se bomo počutili! Preveri kaj lahko storiš ter spremeniš. Sprejmi izziv.

OLIMPIJSKO NA POT

Transport ni zanemarljiv generator izpustov toplogrednih plinov - povzroči jih kar petino. Distribucija izdelkov pa vožnje v službo in nenazadnje na počitnice ali nedeljski izlet. Premisli! Že manj pogosta uporaba avtomobila na vsakdanjih poteh je prava izbira. Marsikaj lahko opraviš tudi peš, s kolesom ali vsaj z uporabo javnih prevoznih sredstev. Greš naslednjič po časopis kar s kolesom? Sprejmi izziv!

OLIMPIJSKO GORIVO

Pogosto uživanje hitre, presladke in preslane hrane je nezdravo. Pa ne le za nas - tudi okolje. Proizvodnja in transport tovrstnih izdelkov namreč praviloma do okolja z neposrednimi izpusti toplogrednih plinov ni najbolj prijazna. Že bolj pogosta izbira sezonske in predvsem lokalno pridelane hrane (če je le mogoče z domačega ali sosedovega vrta) je lahko pomemben korak v prehranjevalnem izzivu. Kakšna je trajnostna prehrana po mnenju olimpijskih nutricionistov? Preveri in sprejmite izziv!

OLIMPIJSKO Z ODPADKI

Vsi smo pridni in ločujemo. Doma, v službi, na poti. Biološko razgradljivi odpadki, odpadna embalaža in mešani komunalni odpadki. Pa razmišljamo tudi o količinah proizvedenih in sicer ustrezno ločeno odloženih odpadkih? Manj je več in vsak dan novo povsem odveč. Manjša in ponovna ali nova uporaba je lahko tvoj nov izziv.

Naša skupna misija

0
PREVOŽENI KILOMETRI
0
NAPRAVLJENI OLIMPIJSKI KORAKI
0
ZASAJENA DREVESA

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.