Zgodba, ki jo pišemo, se šele začenja

Legendarno popotovanje, ki se je pričelo na tretji decembrski petek, se je končalo dober mesec dni kasneje. Na tretji januarski petek. Toda zgodba, ki jo pišemo, se šele začenja …
V zadnji epizodi Studia Peking se Ciril z ekipo pelje po čudoviti ledeni ruski pokrajini. Proti biseru Sibirije, proti Bajkalskemu jezeru. Slednje se nahaja v južnem delu te pokrajine. Globoko je več kot 1500 metrov, njegova površina pa je večja od Slovenije. Vsebuje petino vse sladke vode na našem planetu. Pozimi v celoti zamrzne. Led je ponekod debel tudi meter in pol. Je izjemno prosojen, voda pa tako čista, da je mogoče videti dno v globini štiridesetih metrov. Gre za najbolj čisto jezero na svetu. Napaja več kot tristo rek in potokov, ki izvirajo v okoliških gorah. Domačini jezeru, ki je tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine, pravijo kar morje. Čudovito okolje za zbiranje neprecenljivih spominov. In okolje v katerem se je naš Toli počutil kot doma.
Tudi zato njegovo neizogibno slovo od ekipe po prevoženih 11.517 kilometrih ter 201 uri preživeti v avtomobilu ni bilo tako težko. Je bilo pa polno čustev. Spomini na opravljeno pot so v tej čarobno-zimski pokrajini znova zaživeli. Slovenija, Italija, Francija, Nemčija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Rusija. A zgodba, ki jo pišemo, se na nek način pravzaprav šele začenja. »Kapetan« Toli nam maha iz Pekinga, kjer piše novo poglavje, vsi skupaj pa odločno korakamo proti zelenemu cilju naše bele misije.

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.