Hamburg

Hamburg. Drugo največje nemško mesto, ki ima približno toliko prebivalcev kot naša Slovenija, ni olimpijsko. Igre, poletne namreč, sta v Nemčiji doslej gostila njihovo največje (Berlin, 1936) in tretje največje mesto (München, 1972) ter po številu prebivalcev mali bavarski Garmisch-Partenkirchen (zimske igre, 1936). Slednji je na športnem zemljevidu še vedno »velik« vsak prvi novoletni dan, ko gosti tekmo novoletne turneje smučarskih skakalcev.
Je pa Hamburg prvo nemško mesto s prestižnim nazivom »zelena prestolnica Evrope« in poleg Essna zaenkrat edino. Nagrado, Evropska komisija jo podeljuje od leta 2010 dalje, so prejeli leta 2011. Njihov slogan »Vzemi samo fotografije, pusti pa odtise stopal« jasno in preprosto sporoča njihovo dolgoročno zavezanost za oblikovanje okolju prijaznejših mest za svoje prebivalce in obiskovalce. Hamburg nalogo ambasadorja zelenih mest odlično opravlja že desetletje. Med drugim aktivno spodbujajo trajnostno mobilnost, meščani kolesarijo celo pozimi! Od leta 2006 do leta 2020 so drastično zmanjšali izpust CO2 (za 40 %), do leta 2050 pa naj bi ga za kar 80 %! Na dobri poti so. Že leta 1919 narejeni načrt »zelenega mreženja« ni ostal samo na papirju. Rojstnemu mestu prve ženske predsednice vlade Angele Merkel, ki je v šestdesetih letih na sceno »izstrelilo« tudi Beatlese, je v časovnem razponu ene generacije uspela popolna preobrazba od enega najbolj onesnaženih mest do najbolj zelenega v Evropi. Bravo!
Ciril se je sprehodil po zasneženem mestu in si ga pred nadaljevanjem poti na Dansko ogledal še z energijskega hriba »Georgswerder«. Nekoč toksično odlagališče odpadkov, danes štiridesetmetrska vzpetina na obrobju mesta in eden izmed simbolov urbanega trajnostnega razvoja v severni Evropi.

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.