Poletno smučanje na Triglavskem ledeniku

Jure je prvi slovenski smučar z olimpijsko kolajno in Jure je prvi slovenski smučar, ki je olimpijsko kolajno osvojil za Slovenijo. Naj razvozlamo. Prvi je Franko, drugi pa Košir. Dve legendi. Mlajši izmed obeh vedno nasmejanih Juretov je bil Nikov tretji gost.
»Jurij Ko-zir, 22-years old from Mojz-trana,« je Juretov štart v drugem teku olimpijskega slaloma februarja pred sedemindvajsetimi leti simpatično, a odločno napovedal legendarni Eurosportov komentator. Mladenič iz Mojstrane je bil na progi v Hafjellu še kako odločen. Sloveniji je na zadnji dan 17. zimskih olimpijskih iger prismučal tretji bron. In drugega Mojstrani. Poleg Jureta je namreč v vasico, ki leži na vstopu v Triglavski narodni park iz norveškega Lillehammerja bron prinesla tudi Alenka Dovžan.
Kje sta Jure in Alenka tlakovala pot do olimpijske kolajne? Tudi na Triglavskem ledeniku. Kot osnovnošolca sta poleti imela privilegij trenirati na domačem snegu, pravzaprav v domači občini. Dandanes nepredstavljivo. Kako so potekali poletni ledeniški treningi z bazo v domu Valentina Staniča pod Triglavom, 2332 metrov nad morjem? Vse to in še več, tudi njegovo naj božično pesem, je Jure zaupal Niku.
Dobrega pol stoletja kasneje naš as najraje »fura« domači Krvavec. Kaj pa je predlagal našemu popotniku? Na poti v Juretov Lillehammer se bo Ciril s Tolijem ustavil v danski prestolnici in tam med drugim »pofural« Copenhill! »Elanke« so pripravljene za zeleni smuk, pa Ciril? Tudi vanj ne dvomimo.

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.