Kaj, smučanje na sežigalnici odpadkov?

Seveda. Copenhill prihajamo! Iz olimpijskega Münchna sta se Toli in Ciril odpravila na sever Nemčije, do Hamburga. Z AMZS-jem sta vedno varno na poti. Seveda sta se zapeljala tudi na energijski hrib »Geogrwerder« nad mestom. Nekoč odlagališče odpadkov, danes vzpetina na kateri sta med drugim dve vetrni elektrarni in ogromno fotovoltaičnih panelov, ki elektriko zagotavljajo štirideset tisočim gospodinjstvom v eni izmed zelenih evropskih prestolnic, kjer ogromno pozornosti namenjajo tudi številnim malenkostim. Ker vsak korak šteje. Na vrhu štirideset metrske vzpetine, ki je od marca pa do novembra odprta za javnost in ponuja lep razgled na skorajda dve-milijonsko mesto, se Ciril ni rekreiral. Je pa zagotovo pomislil na športni oziroma smučarski izziv, ki mu ga je v božični izdaji Studia Triglav postavil Jure Košir.   
Kopenhagen. 3207 kilometrov in 38 vožnje je že za Cirilom. Tudi Danci so trajnostno vse večji vzor in Copenhill je vzorčni primer dobre prakse. Najčistejša sežigalnica odpadkov z energijo in toplo vodo oskrbuje kar 700 000 gospodinjstev, hkrati pa je mestni rekreativni center. Arhitekturni biser ponuja »gorski« tek, pohodništvo, plezanje, pa tudi »zeleno« sankanje, deskanje in smučanje. Ciril se je elegantno spustil po pobočju in opravil z Juretovim izzivom. Še dobro, da Nik v studiu ni gostil Janje Garnbret …

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.