Kopenhagen

Izsledki nemškega raziskovalca prihodnosti dr. Ulricha Reinhardta kažejo, da so Danci, med vsemi Evropejci, najbolj ponosni na svojo državo. Pa občutek varnosti, svobode in osebna sreča? Tudi tu prvo mesto zasedajo Danci. »Obiščite Kopenhagen z okolico, pa boste to doživeli in občutili,« pravi glavna mestna arhitektka Camilla Van Duers. Njeno »pisarno« je obiskal tudi Ciril.
Med številnimi znamenitostmi, ki jih najdemo v danskem glavnem mestu, naš popotnik seveda ni zgrešil bronaste Morske deklice in anglikanske cerkve Sv. Albana. Toda Ciril v »severni Pariz«, kjer je zavedanje o trajnostno naravnanem vedenju na izredno visokem nivoju (kar 50 % meščanov se v službo redno vozi s kolesi!), ni prišel samo na »špancir« pač pa, ne boste verjeli, na smučanje. Spustil se je s Copenhilla. Po hamburškem energijskem hribu še drugi vzorčni primer dobre trajnostne prakse, ki ga je s Tolijem obiskal ob zaključku leta 2021. Copenhill je namreč najčistejša sežigalnica odpadkov.
Breme (beri smeti) tu dnevno odloži do 350 tovornjakov, na uro jih sežgejo kar 350 ton. S pridobljeno energijo in toploto oskrbujejo 700 000 gospodinjstev. Številni člani le-teh se na hribu tudi redno rekreirajo. Poleg »downhill« športov (smučanje, deskanje, sankanje) je na voljo tudi »uphill« zabava. Pohodništvo za vse in prosto plezanje po 85 metrov visoki steni za  tiste bolj pogumne. Izziv tudi za najboljše, saj se težavnost z višino stopnjuje. Bolj umirjeni pa se raje sproščajo ob vrtičkarstvu, ki v danski prestolnici oziroma na njenem obrobju ni estetski »problem«, pač pa zgolj še eden izmed biserov. Misijo Kopenhagen je Ciril zaključil v tamkajšnjem Garden City-ju. Čudovito!

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.