Zgodbe Triglavskega ledenika

Miha Pavšek Triglavski ledenik spremlja že več desetletij. Vsako jutro prek spletne kamere, še raje pa v živo. »V najlepši slovenski pisarni,« je odločen Pavšek, ki v pogovoru s Škrlcem razkriva večplastno funkcijo ledenika, razloge za njegovo izginjanje ter namen dolgoletnih raziskav.

Miha, diplomirani geograf in etnolog ter magister geografije, vodja raziskovalne ekipe Geografskega inštituta Antona Melika (GIAM SAZU), ki izvaja dolgoročne meritve in analize obeh slovenskih ledenikov oziroma njunih ostankov, se je z Nikom prvič srečal dan pred letošnjim martinovim. Morda sta med vzponom pod zasneženi Triglav, kdo bi vedel, kakšno rekla tudi o martinovi pojedini. No, v Studiu Triglav, je bil predmet pogovora seveda naš izginjajoči ledenik. Miha je, za razliko od Nika, izkušeni gornik.

V drugi epizodi predstavi prvič uporabljen ledni sveder, ki je plod slovenskega znanja. Tako bodo še lažje ocenili starost ledenika, ki naj bi bil pod Triglavom prisoten več kot dvanajst tisoč let. Srečamo ga, ledenik seveda, tudi v prvem in drugem slovenskem celovečernem filmu. Gre za kultna filma V kraljestvu Zlatoroga in Triglavske strmine. Pavšek omenja tudi jeseniškega olimpijca Toneta Pogačnika (v smučarskih tekih je nastopil leta 1948 v švicarskem St. Moritzu), ki je leta 1946 preživel spektakularen padec na treningu za legendarni Triglavski smuk. Naslednje leto se je Tone, lahko bi rekli, eden prvih slovenskih freeriderjev, vrnil na triglavske strmine. Da, tudi takšne čudovite zgodbe piše naš ledenik …

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.