Ledenik gre v Peking

Tik pred odhodom na 13.000 kilometrov dolgo pot v olimpijski Peking je Nik Škrlec v Studiu Triglav, centrali naše misije, gostil Cirila Komotarja. Najprej sta se spomnila novembrskega začetka v družbi strokovnjakov Geografskega inštituta Antona Melika pod zasneženim Triglavom ter Cirilovega prologa, če se izrazimo po kolesarsko.

Priljubljeni vloger je namreč s Pokljuke delček ledenika odpeljal na laboratorijsko analizo v Ljubljano. TOLI (Triglav Olympic Legendary Ice), glavna zvezda olimpijskega popotovanja od Triglava do Pekinga, bo počasi nared za prvo etapo, ki se prične v Ljubljani. Ciril in njegovo hibridno vozilo po imenu Darko pa tudi. »Toli, to ni malo!« na dolgo pot iz Slovenije prek Srednje Evrope, Skandinavije in Rusije vse do Kitajske opozarja Ciril, ki se veseli dogodivščin v devetih državah. S Tolijem bosta obiskala kar deset prizorišč olimpijskih iger in se spoznavala z inovativnimi praksami na področju trajnosti. Da bo potovanje varno, bo poskrbel Tomaž Kejžar iz AMZS. Nacionalna avtomobilska zveza z več kot 110-letno tradicijo je namreč partner našega projekta na področju mobilnosti in varnosti.

V prvi epizodi Studia Triglav Nik je Cirila »oborožil« z nekaj tipičnimi frazami na katere bi utegnil naleteti na poti. Na prvem delu poti, ko bo »v igri«  nemščina, Ciril ne bo imel težav. Za učenje švedskega, norveškega in ruskega jezika pa ima (na srečo) še nekaj časa …

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

Segrevanje ozračja je posledica človeških aktivnosti. Torej, podnebne spremembe lahko upočasnimo ljudje. Jaz, ti, mi. Vsak, še tako droben korak šteje. Slovenci imamo številne karzimatične olimpijske legende. V tej misiji bomo z njimi na čelu pisali prihodnost našega planeta. Pridruži se nam.